De 5 kærlighedssprog

Kender du de 5 kærlighedssprog?

De udgør en værdifuld ressource for parforholdet, og faktisk kunne det være gavnligt at spørge ens potentielle partner næsten ved første date, hvilket kærlighedssprog de identificerer sig mest med. Dette skyldes, at vi bedre kunne udtrykke og modtage kærlighed, hvis vi kendte hinandens foretrukne måder at modtage kærlighed på. Dermed ville vi være mere bevidste om, hvorfor vi nogle gange “taler” forbi hinanden.

De 5 Kærlighedssprog er konceptualiseret og udviklet af Gary Chapman. Ifølge Chapman har vi alle et primært kærlighedssprog, det vil sige den måde, vi bedst forstår og føler os mest komfortable med. Mange par står netop over for denne udfordring, når de søger rådgivning. De føler sig nedtrykte og mangler kærlighed fra deres partner. Når jeg udforsker dette nærmere med dem, opdager de ofte, at kærligheden rent faktisk bliver givet, men blot på en anden måde end den, de selv anvender. Vi har en tendens til at give den form for kærlighed, vi selv gerne vil modtage. En dybere forståelse af hinandens kærlighedssprog kan være afgørende for at opbygge et stærkere og mere tilfredsstillende forhold.

For eksempel er mit primære kærlighedssprog at modtage gaver, særligt fordi min mor udtrykte sin kærlighed gennem gavmildhed. Derfor berører blomster, gaver og lignende gestus mig dybt. På den anden side var min daværende kærestes kærlighedssprog at udføre tjenester, hvilket jeg virkelig værdsatte, men det var ikke noget, jeg oplevede som en direkte kærlighedserklæring. Han, derimod, følte sig ikke elsket af mig, fordi mit primære kærlighedssprog ikke involverer at udføre tjenester.

Jeg har en tendens til at give gaver og give ros/anerkendelse (som er det næste sprog på min liste), men udføre tjenester betragter jeg mere som en praktisk handling end som en kærlighedserklæring. På denne måde kunne vi begge elske “forbi” hinanden og føle os begge uopfyldte. At erkende og forstå disse forskelle i vores kærlighedssprog har været afgørende for vores forhold.

Så hvad er dit kærlighedssprog og hvad er din partners? Til hjælp er her Chapmans fem kærlighedssprog:

1. Anerkendende ord (ros, støtte, verbale anerkendelser osv.)
2. Tid sammen (samtaler, gåture, spil, udflugter osv.)
3. Modtagelse af gaver (ting, blomster, breve, sms’er osv.)
4. Ydelser (støvsugning, hente og bringe, ophængning af ting, madlavning, overraskelser osv.)
5. Fysisk berøring (kram, kys, strejf, seksualitet, massage, hånd i hånd osv.)

"Efter 37 års ægteskab har Vickie lært os at tale ”Kærlighedens sprog” .Som så mange andre mænd havde også min mand utrolig svært ved at sætte ord på sine følelser, og det har været et evigt tilbagevendende problem for os begge to. Til tider har bølgerne gået højt uden at vi fandt nogen løsning på problemet. Vi var kun enige om en ting: at det var et problem for os begge! Vi har både været til fællesterapi og jeg har været alene til terapi hos Vickie. Og da jeg første gang blev præsenteret for ”Kærlighedens sprog” af Vickie, så var jeg med det samme klar over, at løsningen på vores problem endelig var fundet.Da jeg fortalte min mand, at han i al fremtid måtte slippe for at blive afkrævet at tale om følelser med mig, så blev han så lettet, at jeg bogstavelig talt kunne se ham vokse 10 cm! Og de næste 14 dage fløjtede og sang han hver dag, og alene det var næsten en kærligheds gave. Sjældent har jeg set min mand så glad. Nu har vi begge været til afsluttende undervisning i ”Kærlighedens sprog” hos Vickie – vi arbejder selv videre med tingene – og vi regner med, at vi har mange dejlige år foran os". 

“Vickie gennemgik de 5 kærlighedssprog som vi ikke kendte til på forhånd, men som klart burde være noget alle mennesker havde kendskab til og som handler om hvordan man giver og modtager kærlighed.Vi har efterfølgende brugt meget tid på at tale sammen om dette, men også på at fortælle alle omkring os at det her kærlighedssprogs- værktøj virkelig bare er den vildeste øjenåbner – i hvert fald for os”.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.