den gode samtale

For mange par er det en kæmpe stor hjælp, at lære Tale-lytteteknikken at kende, når kommunikationen er det store problem. Teknikken giver følelsen af at din partner både forstår dig og virkelig lytter til dig , så I kan få den følelsesmæssige kontakt og positive dailog mellem jer, som I ønsker. Jeres problemer og konflikter optrappes nemt, fordi I bliver trigget af hinanden og derfor kommer I nemt til at ty til en uhensigtsmæssig eller ødelæggende kommunikation. 

Eksempelvis ved, at I forsvarer jer, går til angreb eller nedvurderer. Hvis I vil afprøve metoden vil jeg anbefale jer, at gøre det i en ganske almindelig samtale, hvor I ikke har nogen konflikt. Så har I en lettere og rarere tilgang til teknikken og finder ud af, om det er en metode I bryder jer om. Jeg godt forstå, hvis det føles lidt kunstigt og måske lidt svært til at starte med, men jeg er sikker på, at når I først har prøvet metoden nogle gange, vil I mærke effekten af, at I føler jer set, hørt og forstået. Og det er jo primært dét, vi ønsker i kommunikationen med hinanden.

Tale- lytteteknikken

Fælles regler

 Den, som taler, har “mikrofonen”. Brug en genstand for at understrege dette. I kan bruge hvad som helst, et kort, en fjernbetjening, en kuglepen osv.. Hvis du ikke har “mikrofonen”, er du lytteren. 

2. I skal skiftes til at have “mikrofonen”. I løbet af en samtale skiftes I til at tale og lytte. Den ene begynder med at sige noget, og den anden lytter. Efter lidt tid bytter I og fortsætter at den anden taler og den første lytter. 

3. Løs ikke problemerne. Nu skal I først og fremmest have en god samtale, hvor I skal lytte til hinanden og forstå hinanden. Prøv ikke at finde løsningerne nu – det afsporer jer. Alt for ofte forsøger man at finde løsninger, før man har hørt ordentligt på hinanden. Gode måder at finde løsninger på kommer senere.

Regler for den, der taler

1. Tal for dig selv! Prøv ikke at læse den andens tanker. Tal om dine egne tanker, følelser og bekymringer. Tal ikke om, hvordan du opfatter den andens holdninger eller motiver. Prøv at bruge jeg-udsagn og sig, hvad du mener. “Jeg synes, du er en nar” er ikke et jeg-udsagn. “Jeg blev virkelig ked af det, da du glemte vores aftale” er derimod et jeg-udsagn.

 2. Hold dig til korte udsagn! Du får flere chancer til at få sagt alt, hvad du har behov for at sige. Du skal hjælpe lytteren til at lytte aktivt. Derfor er det meget vigtigt, at du begrænser det, du siger til korte udsagn, som er enkle at forstå. Hvis du er vant til at holde lange enetaler, skal du forsøge at bryde vanen. Husk på, at når du har ordet, beskytter det dig mod afbrydelser. Du kan altså sagtens holde pauser og forsikre dig om, at din partner forstår dig. 

3. Stop op med jævne mellemrum! Lytteren skal have tid til med egne ord at gentage det, du siger. Når du har talt et stykke tid, skal du stoppe og lade lytteren gentage det, du siger. Når det ikke helt dækker det, du har ment, gentager du venligt, gerne med andre ord, det som lytteren ikke havde opfattet rigtigt. Hensigten er at hjælpe lytteren til at høre og forstå dig budskab.

Regler for den, der lytter 

1. Gentager kort, hvad du hører (helst med egne ord). Pointen er at vise din partner, at du lytter og forstår. Hvis gengivelsen ikke er helt rigtig (det sker ofte), vil taleren klargøre det, der var pointen. Hvis du ikke rigtig forstår et udsagn eller et eksempel, kan du bede taleren om at gøre det klarere, men du må ikke stille spørgsmål om selve emnet, før du selv har “mikrofonen”. 

2. Fokuser på talerens budskab. Kom ikke med modindlæg. I lytterens rolle kan du ikke fremsætte egne holdninger eller tanker. Dette er det vanskeligste ved at være en god lytter. Selvom du hidser dig op over det, din partner siger, skal du undlade at sige, hvad du har lyst til. Koncentrer dig i første omgang om det, han eller hun siger, og vis, at du har forstået det. Vent med at svare, til du selv får “mikrofonen”. som lytter er dit job kun at vise, at du forstår den anden. Ord eller kropssprog (inklusive suk og støn), som viser din holdning, er ikke tilladt, når du lytter.

 

Kilde: Kæmp for kærligheden

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.